Nieuws

Springflower 2024

Alweer voorbij, weer thuis met een hart vol mooie herinneringen aan de fijne ontmoetingen, de intense workshop en Gouden Vrouwenbehandelingen die ik gaf. Heb genoten! De dag zien komen bij het vuur, bij zonsopgang zwemmen in het meer. Beltaine viering met massa’s bloemen overal. Samen zingen, vuurspringen onder begeleiding van de drums. Na hoosbuien in de nacht wakker worden dobberend in een grote waterplas. De tent weer fixen met wat hulp. Traditiegetrouw was de dag waarin we het water eren een groot waterballet en modderfestijn…..met plastic zakjes in natte schoenen, al glijdend voor de pizza in de rij, tijd genoeg voor leuke gesprekken. Dansend de dag in gaan, helende tatoo’s met onverwacht resultaat en lekker knutselen in de creatieve tent. Op vrouwelijke wijze volgen onze voeten het innerlijk weten dat in ons huist. We laden op, helen en genieten.

Relaxt vrouwenfestival voor alle leeftijden van jong tot oud, meer info: https://spring-flower.nl/

Orange the World

In deze periode kleuren veel gebouwen oranje, 16 dagen in het teken van de campagne ‘stop geweld tegen vrouwen’. Een campagne die gaat over veiligheid, overal en altijd. Het is goed om je te beseffen dat ook in Nederland een veilige omgeving voor vrouwen nog geen vanzelfsprekendheid is. Waar grenzen overschreden worden, bewust of onbewust. Geweld, agressie, intimidatie. Bagatelliseren, wegkijken, onder de mat schuiven. Het is goed om je bewust te zijn wat er gebeurd en welke invloed je hebt. Op de website https://www.orangetheworld.nl/ lees je meer, kun je de plegde ondertekenen en/of op een andere manier in actie komen voor een veilige omgeving voor ons allemaal.
Ik heb al getekend, jij ook?

Prayer of mothers


Luister naar dit prachtige lied van de Israëlische zangeres Yeal Deckelbauw en haar band.
Haar band bestaat uit zowel Palestijnse als Israëlische vrouwen.
Waarin vrouwen het verschil kunnen maken.
https://www.youtube.com/watch?v=YyFM-pWdqrY

Vertaling: Zee geruis fluistert zacht….

Zee geruis fluistert zacht, van ver weg komt en landt, en de was hang en wappert in de schaduw van de muur.
Tussen hemel en aard leven mensen hand in hand, geef niet op, blijf altijd dromen over vrede en welvaart.
Als de muur gemaakt van angsten zal smelten, keer ik naar huis en mijn poort staat wijd en open naar wat goed is en wat juist.
Slaap maar zacht/ nog een dag, slaap maar zacht/ schijnt de zon, morgen krijg je /moeder zwaait, in gebed/ een mooie duif,
naar haar kind, dat naar school gaat, en de duif, zal gaan vliegen, kindje lacht, kindje slaapt/ met een oorlogsgeluid.
Als de muur gemaakt van angsten zal smelten, keer ik naar huis en mijn poort is wijd en open naar wat goed is en wat juist.
Van het noorden tot het zuiden, van het westen tot het oosten hoor de moeders die bidden, geef hen vrede geef ze rust.
Van het noorden tot het zuiden, van het westen tot het oosten hoor de moeders die bidden, geef hen vrede geef ze rust.
Het licht komt op vanuit het westen naar het gebed


Rode Maanfestival 2023

Juni, het weekend rondom de langste dag van het jaar is gereserveerd voor het Rode Maanfestival. Licht leven was het thema van dit jaar. Fijne plek op het koesterveld. Mooie energetische behandelingen gegeven. Vrouwen zakten dieper in hun lijf, verzachtten, gingen relaxt weer weg. Twee intense Rite of the Womb’s mogen begeleiden. Voelbaar transformerend. Zachte vrouwenkracht met diepgaande heling. Gouden Vrouwenolie vond haar weg. Werkte ondersteunend in mijn werk. Is mee gegaan naar huis als herinnering voor al dat mooie goud in ons.
Heb genoten van het festival en alles wat daarbij hoort. Van het drummen, het dansen en alle mooie ontmoetingen. Eerste ervaring met een ijsbad gaf me een enorme boost, smaakt naar meer. Op naar volgend jaar.

Meer informatie over dit jaarlijkse festival in Twente: https://rodemaanfestival.nl/

Heks van Almen

Dit voorjaar zag ik de Heks van Almen in Amersfoort. Een indrukwekkende voorstelling. Over de eerste Nederlandse vrouw die als heks verbrand werd. Een onvoorstelbaar verhaal uit 1472. Met grote invloed op de positie en rol van vrouwen in onze maatschappij. De vrouwelijk wijsheid werd de kop ingedrukt, vrijheid werd aan banden gelegd en veel kennis ging verloren. De heksenvervolging heeft enorme impact gehad, laat ook nu nog haar sporen na. ‘De heks van Almen’ is een levend monument voor alle onschuldigen die tijdens heksenvervolgingen op een gruwelijke wijze zijn gedood. Aangrijpend. Voelbaar transformerend. Absolute aanrader!!

Theatermakers Achterhoek spelen de Heks van Almen al voor het 4e jaar op rij. Telkens weer op andere plekken in Nederland waar heksenverbrandingen hebben plaats gevonden. Door het spelen van de voorstellen wordt een vergeten deel van onze geschiedenis in het licht gezet zodat het kan helen en transformeren.

Kijk voor meer informatie, actuele speeldata en plaatsen op de site: https://www.theatermakersachterhoek.nl/

Springflower 2023

Verwilderen, verwonderen, verankeren met de lente energie van mei. Alle generaties samen op dit festival. Moeders, dochters, oma’s, sisters. Bijzonder en tegelijkertijd ook heel gewoon, natuurlijk. Mooie dagen achter de rug. De dag van de aarde waarin we allemaal landen op het festival. De dag van het vuur met donder en bliksem zorgde voor een alternatief programma. Kondigde met heel veel regen de dag van het water aan waarin we de starten een mooie ceremonie aan het meer. De dag van de lucht waarin we elkaar eerden in onze eigen Tribes. De tijd was weg, het leken wel weken waarin we samen op reis waren en toch was ook zo weer het moment daar om naar huis te gaan. Het was prachtig! Bruisend met heel veel rust een handvol mooie foto’s en boordevol plannen voor het komend jaar.

Meer informatie over dit jaarlijkse vrouwenfestival in mei: https://spring-flower.nl/

Vrouwen helpen Vrouwen

Menstruatie-armoede, geen geld hebben voor menstruatie producten. Voor mij en vele van ons vanzelfsprekend dat je tampons/maandverband etc voor het grijpen hebt als je ongesteld bent. Je moet er niet aan denken dat je daarop moet bezuinigen, je het niet hebt of maar heel beperkt. Het zijn al niet de beste dagen van de maand, en die wil je dan zo aangenaam mogelijk doorbrengen zonder extra stress. Het armoedefonds gaat de strijd aan tegen menstruatiearmoede. Ze stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar via MUP’s (Menstruatieproducten Uitgifte Punten). Vrouwen en meisjes die er om verlegen zijn kunnen daar de benodigde producten halen. Een prachtig initiatief waar geld voor nodig is. In augustus 2022 heb ik een actiepagina aangemaakt waarop gedoneerd kan worden voor dit doel. Van oudsher kunnen vrouwen terugvallen op vrouwen, zeker als het om ‘vrouwendingen’ gaat. Vroeger ging dat binnen de eigen gemeenschap, nu ziet het er anders uit en het is mooi om te zien welke initiatieven er zijn. Daar doe ik graag aan mee via mijn actiepagina ‘Vrouwen helpen Vrouwen’. Inmiddels is daarop meer dan € 1.000,- binnengekomen.